Η αλβανική κυβέρνηση δεν θα παρέχει άμεση αποζημίωση για περιουσίες πληγείσες από φυσικές καταστροφές

Η αλβανική κυβέρνηση δεν θα παρέχει άμεση αποζημίωση για περιουσίες πληγείσες από φυσικές καταστροφές

Η αλβανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέα πολιτική για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας από φυσικές καταστροφές.

Στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, το κράτος τροποποιεί το άρθρο 42 του σχετικού νόμου, αντικαθιστώντας την "υποχρέωση λογοδοσίας" για ζημιές από καταστροφές με τον όρο "κρατική οικονομική ενίσχυση". Η αλλαγή αυτή επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του κράτους, το οποίο πλέον θα παρέχει οικονομική στήριξη, αντί άμεσης αποζημίωσης.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών για την προώθηση της εθελοντικής ασφάλισης και την θέσπιση νομικού πλαισίου για υποχρεωτική κάλυψη. Η Αλβανία, ούσα χώρα με υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών, παρουσιάζει χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση (περίπου 3%).

Στόχος της υποχρεωτικής ασφάλισης είναι η αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης, με παράλληλη διασφάλιση της προσιτής τιμής για τους πολίτες. Το νέο καθεστώς θα προσφέρει ένα βασικό ασφαλιστικό πακέτο, ενώ θα προβλέπει εξαιρέσεις για ευάλωτες ομάδες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, θα δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο Αντισεισμών, ένα κρατικό φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομικών. Το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος, συνεργαζόμενο με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η υποχρεωτική ασφάλιση θα αφορά κατοίκους διαμερισμάτων, κοινωνικές κατοικίες προς ενοικίαση και διαμερίσματα σε διαδικασία νομιμοποίησης. Ήδη, τα στοιχεία της Αρχής Οικονομικής Εποπτείας καταγράφουν σταθερή άνοδο στην εθελοντική ασφάλιση ακινήτων, με αύξηση 12,03% στα ασφάλιστρα το 2023.

Αναμένεται η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου