Στα 2,8 δισ. ευρώ τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στην Αλβανία

Στα 2,8 δισ. ευρώ τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στην Αλβανία

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού της Αλβανίας για το πρώτο πεντάμηνο του 2024 αγγίζουν τα 287,1 δισεκατομμύρια λεκ (2,8 δισ. ευρώ περίπου), υπερβαίνοντας τις προβλέψεις κατά 3,4%. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων εισέπραξαν συνολικά 247 δισεκατομμύρια λεκ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, οι γενικές δημόσιες δαπάνες ανήλθαν σε 236,6 δισεκατομμύρια λεκ, αγγίζοντας το 93,8% του στόχου για το πεντάμηνο. Τα τρέχοντα έξοδα για το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έφτασαν τα 216,1 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας αύξηση 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ήτοι 18,1 δισεκατομμύρια λεκ περισσότερο.

Η άνοδος στα έσοδα οφείλεται εν μέρει στην ενίσχυση της φορολογικής είσπραξης, ενώ η αύξηση των δαπανών φέρει το στίγμα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρέχοντα έξοδα, που αφορούν κυρίως τις μισθοδοτικές δαπάνες και τα λειτουργικά κόστη, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών δαπανών.

Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών για το πρώτο πεντάμηνο του 2024 φανερώνει μια εικόνα ισορροπίας, με τα έσοδα να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες. Παρόλα αυτά, η αύξηση των τρεχόντων εξόδων χρήζει προσοχής, καθώς θέτει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής πολιτικής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου