Αμοιβαία αναγνώριση συντάξεων για Αλβανούς μετανάστες στην Ιταλία από τον Ιούλιο

Αμοιβαία αναγνώριση συντάξεων για Αλβανούς μετανάστες στην Ιταλία από τον Ιούλιο

Από τον Ιούλιο, οι Αλβανοί μετανάστες στην Ιταλία θα επωφεληθούν από την εφαρμογή της νέας συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας για την αναγνώριση των συνταξιοδοτικών εισφορών. Η συμφωνία αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αλβανικής Κυβέρνησης και έχει επικυρωθεί οριστικά και από τα δύο κράτη.

Η συμφωνία υπογράφηκε τον Φεβρουάριο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας και της Ιταλίας. Μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, η συμφωνία θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, οικογενειακές παροχές, καθώς και για την ασφάλιση από ασθένειες, μητρότητα και ανεργία.

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, οι Αλβανοί μετανάστες που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Ιταλίας. Περίπου 500.000 Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στην Ιταλία, καθώς και Ιταλοί πολίτες που ζουν στην Αλβανία για πολλά χρόνια, αναμένεται να επωφεληθούν από την αμοιβαία αναγνώριση των συντάξεων.

Αυτή η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι πολίτες δεν θα χάσουν τα χρόνια των εισφορών τους και θα μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη και από τις δύο χώρες. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει εργαστεί 10 χρόνια στην Αλβανία και 15 χρόνια στην Ιταλία, μπορεί να λάβει σύνταξη τόσο από την Αλβανία όσο και από την Ιταλία για τα χρόνια που έχει καταβάλει εισφορές σε κάθε χώρα.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα ταμείο ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή της αναγνώρισης των συντάξεων έως το 2032. Παράλληλα, η Αλβανία αναμένεται να ολοκληρώσει αντίστοιχες συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες όπου ζουν και εργάζονται Αλβανοί μετανάστες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου