Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία: Το ζήτημα των αλβανικών εγκληματικών ομάδων στο προσκήνιο

Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία: Το ζήτημα των αλβανικών εγκληματικών ομάδων στο προσκήνιο

Στη Μεγάλη Βρετανία διεξάγονται πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου, με τους Εργατικούς να προηγούνται των Συντηρητικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ένα από τα κύρια θέματα που θίγουν τα μέσα ενημέρωσης είναι η αδυναμία των βρετανικών αρχών να αντιμετωπίσουν την αύξηση των εγκληματικών συμμοριών που προέρχονται από την Αλβανία. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το GBN, καμία κυβερνητική υπηρεσία, ούτε καν το Υπουργείο Εσωτερικών ή η Αστυνομία, δεν είναι σε θέση να σταματήσει την εξάπλωση αυτών των εγκληματικών ομάδων. Οι αλβανικές συμμορίες καταφέρνουν να εγκαθίστανται στη Μεγάλη Βρετανία, με τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες μετανάστευσης να επιτρέπουν στους ηγέτες τους να ζουν μόνιμα στη χώρα.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων κρατουμένων στις βρετανικές φυλακές είναι Αλβανοί, συνολικά 1.475 άτομα. Οι Βρετανοί κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι πολλοί τομείς των φυλακών ελέγχονται πλέον από καλά οργανωμένες αλβανικές εγκληματικές ομάδες, που υπακούουν στις εντολές των ηγετών τους. Μια από αυτές τις ομάδες, γνωστή ως "Hellbanianz", έχει τη βάση της στο Barking και τα μέλη της προβάλλουν συχνά τις παράνομες δραστηριότητές τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός ότι τα δικαστήρια ασύλου στη Μεγάλη Βρετανία εγκρίνουν περισσότερες από τις μισές αιτήσεις ασύλου Αλβανών, παρόλο που η Αλβανία θεωρείται ασφαλής χώρα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί ερωτήματα για το τι ακριβώς αποφεύγουν οι Αλβανοί, εκτός από τη φτώχεια, η οποία δεν αποτελεί νόμιμο λόγο για χορήγηση ασύλου.

Τον Ιανουάριο, δύο Αλβανοί εγκληματίες, ο Gjelosh Kolicaj και ο Resul Rahova, καταδικάστηκαν για ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, οι δικαστές τους επέτρεψαν να αποφύγουν την απέλαση, επικαλούμενοι το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, μετά από 14 χρόνια στην εξουσία, έχει αποτύχει να προστατεύσει τους Βρετανούς από αυτούς τους εγκληματίες. Είναι αμφίβολο αν μια ενδεχόμενη Εργατική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα λάβει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο παρελθόν, οι ιρλανδικές συμμορίες κυριαρχούσαν στις απάτες σε δημοπρασίες αυτοκινήτων, στην παράνομη απόρριψη απορριμμάτων και στην ανέγερση παράνομων καταυλισμών σε αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, οι βιετναμέζικες ομάδες έλεγχαν την πλειοψηφία της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα. Ωστόσο, πλέον οι Αλβανοί εγκληματίες, εξοπλισμένοι και αποφασισμένοι, έχουν εκτοπίσει όλες τις άλλες συμμορίες.

Οι καταδικασθέντες Αλβανοί εγκληματίες ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να απελαθούν επειδή οι φυλακές στην Αλβανία δεν είναι ασφαλείς. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά αφορά και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες έχουν διεισδύσει σε πολλές ευρωπαϊκές κοινότητες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου