Αύξηση κόστους στα 129 εκατ. ευρώ στο έργο σιδηροδρόμου Τίρανα - Δυρράχιο - Αεροδρόμιο Ρίνας

Αύξηση κόστους στα 129 εκατ. ευρώ στο έργο σιδηροδρόμου Τίρανα - Δυρράχιο - Αεροδρόμιο Ρίνας

Το έργο σιδηροδρόμου Τίρανα-Δυρράχιο-Ρίνας, ένα κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συνδέσεων στην Αλβανία, αντιμετωπίζει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Αρχικά προϋπολογισμένο στα 72,4 εκατομμύρια ευρώ, το συνολικό κόστος του έργου πλέον εκτιμάται στα 129 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά την άνοδο του κόστους, το έργο παραμένει σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την Κοινότητα Μεταφορών, το 60% των φυσικών εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, με την ολοκλήρωση να προγραμματίζεται για το τέλος του 2024.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 35,5 εκατομμύρια ευρώ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) με 36,9 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα γραμμή, μήκους 40,7 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας γραμμής Τίρανα-Δυρράχιο και την κατασκευή μιας νέας γραμμής που θα συνδέει την Τίρανα με το διεθνές αεροδρόμιο Ρίνας. Επιπλέον, το έργο θα συμμορφωθεί με τους δείκτες του κύριου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου ΔΕΔ-Τ, εκτός από την ηλεκτροδότηση, η οποία προγραμματίζεται για τη δεύτερη φάση του έργου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου