Προς ολοκλήρωση οδεύουν τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Προς ολοκλήρωση οδεύουν τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Πρόκειται για τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας που προβλέπει τη μεταφορά μεταναστών σε αλβανικά κέντρα υποδοχής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δύο κέντρων κράτησης Ιταλών μεταναστών στην Αλβανία με τις εγκαταστάσεις να αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Αυγούστου.

Ένα κέντρο κράτησης κατασκευάζεται στο Gjader, ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο, 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας των Τιράνων.

Ένα κέντρο πρώτης υποδοχής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο Shengjin, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) νοτιοδυτικά του Gjader, όπου οι οικιστικές μονάδες και τα γραφεία βρίσκονται σε μια περιοχή που καλύπτει 4.000 τετραγωνικά μέτρα (4.800 τετραγωνικές γιάρδες) και περιβάλλεται από ένα ύψος 5 μέτρων (αυλή). μεταλλικό φράχτη με συρματοπλέγματα στην κορυφή.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα υπέγραψαν πενταετή συμφωνία τον Νοέμβριο στην οποία η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενεί έως και 3 χιλιάδες μετανάστες που διασώζονται από τα διεθνή ύδατα κάθε μήνα, ενώ η Ιταλία διεκπεραιώνει τα αιτήματά τους για άσυλο.

Καθώς τα αιτήματα ασύλου αναμένεται να χρειαστούν περίπου ένα μήνα για να διεκπεραιωθούν, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που αποστέλλονται στην Αλβανία θα μπορούσε να φτάσει τους 36 χιλιάδες σε ένα χρόνο.

Η Μελόνι υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο ως απαραίτητο συστατικό της καταστολής της μετανάστευσης, με στόχο να αποτρέψει τους επίδοξους πρόσφυγες από το να πληρώσουν τους λαθρέμπορους για να κάνουν την επικίνδυνη διάβαση στη Μεσόγειο.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι η προστασία των προσφύγων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Ο Μελόνι θεώρησε τη συμφωνία με την Αλβανία «εξαιρετικά καινοτόμο» και είπε ότι προσέλκυσε το ενδιαφέρον 15 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «η Ένωση (θα μπορούσε) να ακολουθήσει το ιταλικό μοντέλο στη συμφωνία με την Αλβανία».

Η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ιδέα της αποστολής αιτούντων άσυλο εκτός του μπλοκ είναι αμφιλεγόμενη.

Ιωάννης Καράγιωργας - euronews.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου