Οι λόγοι που τα εργοστάσια στην Αλβανία χρεοκοπούν

Οι λόγοι που τα εργοστάσια στην Αλβανία χρεοκοπούν

Ο βιομηχανικός τομέας της Αλβανίας αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση, μπαίνοντας στο δεύτερο έτος συνεχούς πτώσης. Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατέγραψε ετήσια μείωση 6,8% στη μεταποιητική βιομηχανία. Ο κλάδος, που αποτελεί τον πυρήνα των αλβανικών εξαγωγών, υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, κάνοντας την κρίση μόνιμη.

Από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι μεταποιητικές μονάδες που προορίζονται κυρίως για εξαγωγές σημειώνουν συνεχή πτώση λόγω της υποτίμησης του ευρώ, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της πληθωριστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγώντας σε μειωμένη ζήτηση για αγαθά.

Μετά την αύξηση 7,4% το 2022, ο μεταποιητικός τομέας υποχώρησε περίπου 6% το 2023, με την τάση αυτή να συνεχίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η πτώση του κλάδου το 2024 ήταν η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (-18%), όταν η πανδημία Covid-19 είχε περιορίσει τις μετακινήσεις παγκοσμίως.

Η συρρίκνωση αφορά τόσο την παραγωγή όσο και τον αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο αριθμός των επιχειρήσεων με πάνω από 50 εργαζομένους κατέγραψε ετήσια μείωση 5,3% το 2023, με 29 επιχειρήσεις να κλείνουν. Οι περισσότερες χρεοκοπίες σημειώθηκαν στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης, επηρεασμένες από τη μείωση της ζήτησης στις εξαγωγικές αγορές.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2024, καθώς πολλές συμβάσεις με πελάτες ακυρώθηκαν στις αρχές του έτους. Μετά την πανδημία, τα εργοστάσια είχαν αντιμετωπίσει ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση, αλλά οι επενδύσεις που έγιναν τότε δεν μπορούν πλέον να υποστηριχθούν λόγω της πτώσης του ευρώ, το οποίο έχει χάσει το 23% της αξίας του σε σχέση με το Lek από το 2021.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη πτώση της παραγωγής και η συγκέντρωση της οικονομίας σε δύο μόνο τομείς, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, είναι επικίνδυνη. Η παραγωγή θεωρείται εγγυημένη μόνο αν στραφεί σε αλυσίδες υψηλότερης αξίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Νικός 13/07/2024 07:37

Η Αλβανία είναι ελληνική εσχως στον ραμα

Η Αλβανία είναι ελληνική εσχως στον ραμα

Προσθήκη σχολίου