Ξέφρενες οι τιμές νότια της Αλβανίας - Κατά 30% αυξήθηκε το κόστος στα καταλύματα

Ξέφρενες οι τιμές νότια της Αλβανίας - Κατά 30% αυξήθηκε το κόστος στα καταλύματα

Οι διακοπές στο Νότο της Αλβανίας είναι φέτος πιο ακριβές από ποτέ, με τον Αυλώνα, τους Αγίους Σαράντα και τις γύρω περιοχές να αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση των τιμών σε καταλύματα, μπαρ και εστιατόρια.

Οι τιμές στις δομές διαμονής, όπως ημερήσιες ενοικιάσεις κατοικιών και ξενοδοχεία, έχουν αυξηθεί κατά 25-30%. Αυτή η αύξηση επιβεβαιώνεται από φορείς της αγοράς, οι οποίοι δηλώνουν ότι όλες οι τιμές, τόσο για διαμονή όσο και για φαγητό και μπαρ-εστιατόρια, είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι τουριστικοί πράκτορες εξηγούν ότι στην αρχή της σεζόν, η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών, μια τάση που θεωρήθηκε φυσιολογική λόγω της μεγάλης ροής τουριστών. Αργότερα, με την προσέγγιση του καλοκαιριού, παρατηρήθηκε νέα αύξηση των τιμών εν αναμονή μεγάλου αριθμού τουριστών, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβη. Παρόλο που οι ξένοι τουρίστες είναι περισσότεροι από πέρυσι, ο αριθμός τους δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προβλέψεις. Αυτή η δεύτερη αύξηση των τιμών από τους τουριστικούς φορείς θεωρείται κερδοσκοπική, οδηγούμενη από την επιθυμία για γρήγορα κέρδη, κάτι που απομακρύνει τους τουρίστες, ιδιαίτερα τους ντόπιους. Η κατάργηση στις βίζες έχει οδηγήσει ακόμη και τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να προτιμούν την Ελλάδα.

Στον Αυλώνα, για παράδειγμα, οι τιμές για διαμονή δεν είναι φθηνότερες από 55-60 ευρώ τη βραδιά. Αν πέρυσι μπορούσες να βρεις διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης με 40 ευρώ τη βραδιά, φέτος αυτό είναι αδύνατο. Με μια απλή αναζήτηση σε πλατφόρμες όπως το Booking ή το Airbnb για μια διανυκτέρευση τον Ιούλιο του 2024, η τιμή του φθηνότερου καταλύματος είναι περίπου 60 ευρώ τη βραδιά. Αν θέλετε να μείνετε σε άλλες περιοχές του Αυλώνα, όπως το Radhimë ή το Orikum, γνωστές για τις οικογενειακές τους παραλίες και τις πιο προσιτές τιμές, ένα διαμέρισμα για ημερήσια ενοικίαση μπορεί να κοστίσει από 60 έως 200 ευρώ τη βραδιά για πιο πολυτελή καταλύματα.

Από τους Δρυμάδες μέχρι το Κηπαρό, οι τιμές είναι επίσης υψηλές, με τα καταλύματα να κοστίζουν έως και 600 ευρώ. Στις περιοχές αυτές είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς οικονομικά καταλύματα. Οι τιμές για διαμερίσματα κοντά στην ακτή μπορεί να φτάσουν τα 80-100 ευρώ τη βραδιά, ενώ για τις πιο πολυτελείς επιλογές οι τιμές φτάνουν τα 250 ευρώ τη βραδιά. Τα ξενοδοχεία στις περιοχές αυτές είναι απρόσιτα για τους ντόπιους, με τις τιμές να ξεκινούν από 250 ευρώ και να φτάνουν τα 600 ευρώ τη βραδιά για τις πιο πολυτελείς επιλογές.

Παρά τις αυξημένες τιμές, τα καταλύματα φαίνεται να πωλούνται καλά. Στην κράτηση για τις 9-10 Αυγούστου, πολλά ακριβά καταλύματα ανακοινώνουν ότι έχουν μόνο ένα διαθέσιμο δωμάτιο, κάτι που μπορεί να αποτελεί τακτική για να δείξουν μεγάλη ζήτηση. Υπάρχουν επίσης πολλές ακριβές κατασκευές που λένε ότι έχουν κλείσει πλήρως για αυτήν την ημερομηνία.

Ακόμη και οι Άγιοι Σαράντα ακριβαίνουν, αν και υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές. Τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης κοστίζουν από 40 έως 280 ευρώ τη βραδιά, ενώ αυτά κοντά στην ακτή φτάνουν τα 320 ευρώ τη βραδιά. Τα ξενοδοχεία μπορεί να κοστίζουν από 80 έως 300 ευρώ, ανάλογα με την εγγύτητα στην ακτή.

Σε σύγκριση με άλλες τουριστικές χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, όπου πολλά ημερήσια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μπορούν να βρεθούν σε πιο λογικές τιμές, η Αλβανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις για να διατηρήσει τον ανταγωνισμό στην τουριστική αγορά. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, οι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 26 έως 1.600 ευρώ τη βραδιά, ενώ τα ξενοδοχεία κοστίζουν από 45 έως 2.000 ευρώ. Η Μύκονος προσφέρει ημερήσια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα από 115 έως 3.350 ευρώ τη βραδιά, ενώ τα ξενοδοχεία κοστίζουν από 150 έως 3.900 ευρώ τη βραδιά. Στη Ρόδο, τα διαμερίσματα κοστίζουν από 42 έως 340 ευρώ τη βραδιά, ενώ τα ξενοδοχεία κοστίζουν από 50 έως 390 ευρώ τη βραδιά. Στην Πάργα, τα διαμερίσματα κοστίζουν από 55 έως 300 ευρώ τη βραδιά και τα ξενοδοχεία από 90 έως 400 ευρώ. Στην Κρήτη, οι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 40 έως 225 ευρώ τη βραδιά, ενώ τα ξενοδοχεία κοστίζουν από 60 έως 700 ευρώ τη βραδιά.

Αυτές οι τιμές δείχνουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τους επισκέπτες, από τις φθηνότερες έως τις πιο πολυτελείς επιλογές, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και το επίπεδο των απαιτούμενων υπηρεσιών. Η Αλβανία, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, μπορεί να προσφέρει φθηνές τιμές, αλλά δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό από αυτά τα καταλύματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου