Το 5G αναμένεται φέτος στην Αλβανία

Το 5G αναμένεται φέτος στην Αλβανία

Η Αρχή Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών (ΑΗΤΕ) στην Αλβανία έχει ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση για την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων στη ζώνη των 3,5 GHz, η οποία θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή τεχνολογίας 5G στη χώρα. Παρά το κλείσιμο της διαβούλευσης τον Απρίλιο, ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί, αλλά αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι εταιρείες One Albania και Vodafone Albania έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων. Σύμφωνα με τον νόμο «Περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών», η ΑΗΤΕ αναπτύσσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όταν η ζήτηση για τις συχνότητες ενδέχεται να υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση τους.

Η δημόσια διαβούλευση δεν περιλαμβάνει προτάσεις για την ελάχιστη τιμή των συχνοτήτων ή τον τρόπο κατανομής τους, αφήνοντας τα θέματα αυτά να καθοριστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι ερωτήθηκαν για την τιμή που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.

Στις γειτονικές χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, έχουν ήδη διεξαχθεί παρόμοιοι διαγωνισμοί για τις ζώνες των 3,5 GHz και 700 MHz, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου στα 3-3,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε 100 MHz φάσματος. Οι τιμές στην Αλβανία αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερες λόγω του πληθυσμού της.

Παράλληλα, η Αλβανία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της ζώνης των 700 MHz, η οποία χρησιμοποιείται από οπτικοακουστικούς φορείς. Αυτή η ζώνη είναι κρίσιμη για την πλήρη ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, καθώς προσφέρει ευρύτερη δικτυακή κάλυψη.

Η ΑΗΤΕ συνεργάζεται με την Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων και άλλους φορείς για την απελευθέρωση αυτής της ζώνης, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως ο διασυνοριακός συντονισμός και η έλλειψη ελεύθερων συχνοτήτων. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα επιτρέψει την πλήρη ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Αλβανία.

...

Παγκόσμια Τράπεζα: Για την Αλβανία, το 4G είναι πιο ωφέλιμο από το 5G για 100% κάλυψη στο Διαδίκτυο

Για την Αλβανία, η τεχνολογία 4G μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική λύση για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού με ευρυζωνικό διαδίκτυο σε σύγκριση με την τεχνολογία 5G. Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου