Πόσα λαχανικά παρήχθησαν στην Αλβανία το 2023;

Πόσα λαχανικά παρήχθησαν στην Αλβανία το 2023;

Η Αλβανία έχει παράγει περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους λαχανικών «Made in Albania» το 2023, με σημαντικό μέρος αυτών να προορίζεται για τοπική κατανάλωση και το υπόλοιπο για εξαγωγή. Τα παραγόμενα λαχανικά περιλαμβάνουν φρέσκα και αποξηραμένα λαχανικά, καθώς και πεπόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, η παραγωγή λαχανικών ανά νομό παρουσιάζει ως εξής:

Ο νομός Φιέρ προηγείται με 544 χιλιάδες τόνους, καταλαμβάνοντας το 38,86% της συνολικής παραγωγής πανελλαδικά. Η περιοχή διαθέτει μεγάλα εύφορα χωράφια, κατάλληλο κλίμα, και έχει επενδύσει στην κατασκευή θερμοκηπίων για πρόωρη παραγωγή. Τα Τίρανα ακολουθούν με περίπου 154 χιλιάδες τόνους ετησίως.

To Ελμπασάν παράγει 111 χιλιάδες τόνους, ενώ το Δυρράχιο παράγει 104 χιλιάδες τόνους. Οι υπόλοιποι νομοί παράγουν ποσότητες κάτω των 100.000 τόνων, με το Αργυρόκαστρο και το Kukësi να έχουν τη χαμηλότερη παραγωγή, περίπου 14 χιλιάδες τόνους ο καθένας, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.

Στις εξαγωγές κυριαρχεί ο νομός Φιέρ, όπου έχουν κατασκευαστεί μεγάλα κέντρα συλλογής που διαχειρίζονται όλη την αλυσίδα παραγωγής μέχρι την εμπορία εκτός συνόρων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου