Πρόγραμμα της ΕΕ αξίας 2,5 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των υπηρεσιών σε 19 δήμους της Αλβανίας

Πρόγραμμα της ΕΕ αξίας 2,5 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των υπηρεσιών σε 19 δήμους της Αλβανίας

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα διοργάνωσε εκδήλωση στη Σκόδρα στο πλαίσιο του έργου «ΕΕ για τους Δήμους» (Eu 4 municipalities). Με επενδύσεις άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε 19 δήμους, αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση των τοπικών υπηρεσιών με περίπου 50.000 ωφελούμενους πολίτες, κυρίως νέους.

Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Silvio Gonzato, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση μιας νέας φάσης με τετραπλάσιο προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της ποιότητας ζωής όλων των Αλβανών. «Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι οι κύριοι παράγοντες στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, καθώς δημιουργούν και διαχειρίζονται μεγάλο μέρος των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των Αλβανών ως μελλοντικών πολιτών της ΕΕ», τόνισε. «Στη Σκόδρα συζητήσαμε πώς τα συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ανήκουν στις τοπικές κοινότητες με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να βοηθά τους αλβανικούς δήμους να λαμβάνουν περισσότερα κονδύλια της ΕΕ, συμμετέχοντας ολοκληρωμένα με την κοινωνία των πολιτών, τους επιχειρηματίες, τις νεανικές ομάδες και τις τοπικές κοινότητες», υπογράμμισε ο Πρέσβης Gonzato.

Χάρη στα 23 τοπικά δημόσια κτίρια που ανακαινίστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕ για τους Δήμους, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν 68 εκσυγχρονισμένες και βελτιωμένες δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες ωφελούν άμεσα 49.332 μέλη της τοπικής κοινότητας, εκ των οποίων 32.787 είναι νέοι.

Το έργο «ΕΕ για τους Δήμους» είναι η πρώτη πρωτοβουλία της ΕΕ στην Αλβανία που προσφέρει χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επενδύσεις αποκλειστικά για τους δήμους. Το έργο θα στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής υποδομής, επιτρέποντας καλύτερης ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες και βιώσιμη τοπική οικονομική ανάπτυξη. Το έργο θα επηρεάσει άμεσα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προοπτικής για τους Αλβανούς πολίτες στις κοινότητές τους. Η προτεραιότητα είναι η υποστήριξη στρατηγικών διαδικασιών, που θα επιτρέψουν στους τοπικούς κυβερνητικούς φορείς να κινητοποιήσουν πόρους για την υλοποίηση των σχεδίων και στρατηγικών τους.

Το έργο αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών για την τοπική κυβέρνηση και τους πολίτες σχετικά με το πώς πρέπει να ορίζονται, να διαβουλεύονται και να υλοποιούνται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της τοπικής κοινότητας και ο άμεσος ρόλος που μπορεί να έχει η ΕΕ στη βελτίωση της διακυβέρνησης και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μέσω της υποστήριξης των δήμων στην Αλβανία, το έργο θα επηρεάσει την ανάπτυξη και θα αυξήσει τη συμβολή τους στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινοτήτων στην Αλβανία μέσω επενδύσεων σε υποδομές και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου