Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην Αθήνα: Σύλληψη 17 μελών για εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην Αθήνα: Σύλληψη 17 μελών για εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών

Η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε μια επιτυχημένη επιχείρηση για την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, επιβάλλοντας πρόστιμα, πραγματοποιώντας εκρήξεις και εμπρησμούς, προκαλώντας σωματικές βλάβες, πλαστογραφώντας, κλέβοντας και διακινώντας ναρκωτικά. Τα μέλη της οργάνωσης προσέφεραν «προστασία» σε καταστήματα, εκβιάζοντας χρηματικά ποσά από τους ιδιοκτήτες σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Παράλληλα, αναλάμβαναν τη διαμεσολάβηση και την επίλυση διαφορών μέσω απειλών ή χρήσης βίας.

Η συντονισμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 17 ατόμων, εκ των οποίων τρία ήταν ήδη υπό κράτηση. Οι αρχές αποκάλυψαν ότι η οργάνωση είχε επιβάλει 78 πρόστιμα σε καταστήματα, είχε προκαλέσει 5 εμπρησμούς, 1 έκρηξη σε καύσιμα, 1 σε σπίτι και 1 περίπτωση σωματικής βλάβης. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν όπλα, ναρκωτικά και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ένα ανησυχητικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν η συμμετοχή των μελών της σε επεισόδια μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, είτε για προσωπικά οφέλη, είτε για κυριαρχία, είτε για να προκαλέσουν ζημιά σε αντίπαλες εγκληματικές οργανώσεις. Τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν πρόσφατα έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι Αλβανοί υπήκοοι Xhorxhi Gjoka, Evis Shyti, Geni Cato και Marsel Stafaj. Ο Shyti και ο Cato είχαν συλληφθεί νωρίτερα για τοποθέτηση εκρηκτικών στον Πειραιά, ενώ ο Stafaj είχε συλληφθεί για την κατάσχεση 210 κιλών κοκαΐνης από τον Παναμά στον Πειραιά.

Η ελληνική αστυνομία υπογράμμισε ότι η εγκληματική οργάνωση επιδίωκε να αντικαταστήσει τον κοινωνικό ρόλο και τα καθήκοντα της αστυνομίας, επιδιώκοντας να παραπέμπονται σε αυτήν όλα τα ζητήματα προς επίλυση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου