Έρευνες για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων αποκάλυψαν σχέδιο ξεπλύματος άνω των 20 εκατ. ευρώ

Έρευνες για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων αποκάλυψαν σχέδιο ξεπλύματος άνω των 20 εκατ. ευρώ

Η Ειδική Εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι έρευνες για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων αποκάλυψαν σχέδιο ξεπλύματος άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται πολλά άτομα. Για οκτώ από αυτά εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, που εστάλησαν στην αστυνομία για εκτέλεση στις 12 Ιουλίου, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι κανένας από τους καταζητούμενους δεν βρισκόταν στην Αλβανία.

Οι καταζητούμενοι περιλαμβάνουν τους επιχειρηματίες Dashamir Ymeraj, Renardo Nallbani και Ilir Dedja, διαχειριστές του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων όπως η Denisa Tollkuçi, ο πρώην Ιταλός διαχειριστής Giuseppe Ciaffaglione, δύο Ολλανδούς που συνδέονται με τη μητρική εταιρεία που κέρδισε την παραχώρηση για την κατασκευή του εργοστασίου αποτέφρωσης στην πρωτεύουσα, Marc Lapat και Michael Druijts, καθώς και τον δημοσιογράφο και επικεφαλής εταιρείας μέσων ενημέρωσης, Endrit Habilaj. Είναι ύποπτοι για διάφορα ποινικά αδικήματα, από «Απάτη» με βαριές συνέπειες έως «Εκκαθάριση προϊόντων αξιόποινης πράξης ή εγκληματικής ενέργειας», που διενεργούνται σε ειδική συνεργασία στο πλαίσιο της δομημένης εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα με την Ειδική Εισαγγελία, το πρόγραμμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διεξαγόταν συνεχώς από τη στιγμή της σύναψης της σύμβασης παραχώρησης με διάφορους μηχανισμούς και μορφές, και πραγματοποιούνταν με την πληρωμή εικονικών τιμολογίων μέσω εταιρειών φάντασμα, εντός και εκτός Αλβανίας, καθώς και με ανάληψη χρηματικών αξιών σε μετρητά.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Ειδική Εισαγγελία εξέδωσε τα πρώτα 15 εντάλματα σύλληψης για τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων, μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες Mirel Mertiri και Klodian Zoto, καθώς και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Lefter Koka και ο πρώην βουλευτής σοσιαλιστής Alqi Blako. Και οι τέσσερις εμπλέκονταν νωρίτερα και σε άλλες περιπτώσεις αποτεφρωτηρίων.

Οι έρευνες για το εργοστάσιο των Τιράνων επηρέασαν επίσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Arben Ahmetaj, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το περασμένο καλοκαίρι. Με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελβετία, θεωρείται ότι είχε εγγυηθεί την παραμονή του Ahmetaj στη χώρα αυτή. Μία από τις εταιρείες του Dedja έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την εταιρεία αποτέφρωσης. Οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελίας βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ανακριθεί και άλλα ανώτερα στελέχη του κράτους, όπως ο δήμαρχος Erion Veliaj και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Belinda Balluku.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου