Σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση τον δημόσιων επενδύσεων από την αλβανική κυβέρνηση το 2023

Σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση τον δημόσιων επενδύσεων από την αλβανική κυβέρνηση το 2023

Η αλβανική κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για την κακή διαχείριση των επενδύσεων του δημόσιου προϋπολογισμού το 2023. Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Δημόσιου Δημοσιονομικού Ελέγχου και Χρηματοοικονομικής Αναφοράς του Υπουργείου Οικονομικών αξιολόγησε τον δείκτη «Πραγματοποίηση κεφαλαιουχικών δαπανών» με μέσο όρο 2 μονάδες (50%), υποδεικνύοντας χαμηλή απόδοση, σε σχέση με το 2022, όταν αξιολογήθηκε με 2,7 μονάδες (67%).

Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει την απόκλιση από το σχέδιο πραγματοποίησης κεφαλαιουχικών δαπανών σε σχέση με τις προγραμματισμένες δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού. Οι λόγοι για τη χαμηλή απόδοση σχετίζονται κυρίως με την εκτέλεση των διαδικασιών προμηθειών.

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης, η «Πολυετής επένδυση κεφαλαίου σύμφωνα με το συμβατικό σχέδιο εκταμίευσης», αξιολογήθηκε με 2,54 μονάδες (63%), σημειώνοντας ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2022 (3,15 μονάδες ή 79%). Προβλήματα στην πρόβλεψη των κονδυλίων στην αρχή του οικονομικού έτους και αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, με μεταφορά κεφαλαίων από έργα με χαμηλή σε έργα με υψηλή απόδοση, συνέβαλαν στις αποκλίσεις.

Επιπλέον, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο του 2023, 430 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε δημόσιες επενδύσεις, ποσό που αντιπροσωπεύει το 38% του ετήσιου ταμείου δημοσίων επενδύσεων. Ωστόσο, από τα προγραμματισμένα 135 δισ. λεκ, πραγματοποιήθηκαν 118 δισ. λεκ, δηλαδή 12% λιγότερα από το σχέδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου