Παγκόσμια Τράπεζα: Τα Δ. Βαλκάνια χρειάζονται 37 δισ. δολάρια για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Παγκόσμια Τράπεζα: Τα Δ. Βαλκάνια χρειάζονται 37 δισ. δολάρια για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται 37 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να κατανεμηθούν σε χρονικό διάστημα 10 ετών για να αποτραπούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομία και η παραγωγή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες. Το 2021, καταγράφηκαν 1500 καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, θα τετραπλασίαζαν την οικονομική ευημερία. Για παράδειγμα, η Αλβανία χρειάζεται 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει ένα αρχικό νομικό και επενδυτικό πακέτο για την πράσινη μετάβαση, ενώ η Σερβία χρειάζεται 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς την πρώτη στη σχετική λίστα.

Η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως η ηλιακή, υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σχεδόν στο μηδέν έως το 2050. Η Αλβανία, λόγω της υψηλής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα εκπομπών στην περιοχή, ενώ η Σερβία ευθύνεται για πάνω από τις μισές συνολικές εκπομπές.

Ωστόσο, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη ευαισθητοποίησης και εφαρμογής στρατηγικών υπέρ του κλίματος, με τα κρατικά ελεγκτικά όργανα και τα δικαστήρια να μην λαμβάνουν επαρκή δράση για το κλίμα. Στην Αλβανία, το 86% των εταιρειών δεν ενσωματώνουν το περιβάλλον ή τα κλιματικά ζητήματα στους στρατηγικούς τους στόχους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης μπορεί να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να προσαρμόσουν ένα ασφαλές και ελκυστικό νομικό πλαίσιο για να προωθήσουν μια πιο πράσινη οικονομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου