Οι πυρκαγιές δοκιμάζουν την Αλβανία τα τελευταία 24ωρα

Οι πυρκαγιές δοκιμάζουν την Αλβανία τα τελευταία 24ωρα

Οι δασικές πυρκαγιές στην Αλβανία συνεχίζουν να κατακαίουν εκατοντάδες εκτάρια δασών και βοσκοτόπων εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι πιο πληγείσες περιοχές είναι οι Διοικητικές Ενότητες των Επαρχιών Dibër, Αργυροκάστρου, Αυλώνας και Σκόδρας.

Πολυάριθμες δυνάμεις και οχήματα της πυροσβεστικής, με την υποστήριξη του στρατού και δύο ελικοπτέρων, δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν πλησιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις κατοικημένες περιοχές.

Οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν σβήσει, αλλά η επαρχία της Ντίμπρας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έφτασαν τους 43 βαθμούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών Πολιτών ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές είναι ενεργές σε όλη τη χώρα. Η πιο σοβαρή κατάσταση εντοπίζεται στο χωριό Pregj-Lure του δήμου Dibër, όπου ένα ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει στην επιχείρηση αποτροπής εξάπλωσης της φωτιάς προς το χωριό. Νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στα χωριά Rras και Kuzhnen, ενώ στον δήμο Fushë-Arres, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά στο χωριό Sakat. Επιπλέον, πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στον δήμο Κολωνίας, στον Αργυρόκαστρο και στο Τεπελένα.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων τριών εβδομάδων σε δασικές περιοχές ήταν δύσκολες στην κατάσβεση, και στις 13 Ιουλίου η Αλβανία ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο μηχανισμός έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, κυρίως στην περιοχή του Αργυροκάστρου.

Περίπου το 36% της αλβανικής επικράτειας καλύπτεται από δάση και βοσκοτόπια, και οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 200 πυρκαγιές σε δάση και βοσκοτόπια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην οικονομία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Οι δυνατότητες της Αλβανίας για την κατάσβεση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, ιδιαίτερα σε βαθιές ορεινές περιοχές, είναι περιορισμένες. Η πυροσβεστική διαθέτει μόνο 147 πυροσβεστικά οχήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι απαρχαιωμένα, και περίπου 1.300 υπαλλήλους, αλλά κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

...

Μάχη με τις φλόγες σε Δρόπολη και Φοινίκι - Συνελήφθη ύποπτος για εμπρησμό

Η επιχείρηση για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα χωριά του Δήμου Δρόπολης έχει ξεκινήσει ξανά, καθώς οι φλόγες παραμένουν ενεργές εδώ και μέρες. Στο πεδίο βρίσκονται: ένα ελικόπτερο τύπου Cougar, πυρο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου