Το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (ADF) προκήρυξε δύο μεγάλους διαγωνισμούς αξίας 14 εκατ. ευρώ

Το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (ADF) προκήρυξε δύο μεγάλους διαγωνισμούς αξίας 14 εκατ. ευρώ

Το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (ADF) προκήρυξε δύο μεγάλους διαγωνισμούς αξίας 14 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν θα διεξαχθούν με ανοιχτό διαγωνισμό αλλά μέσω περιορισμένης διαδικασίας. Και οι δύο επενδύσεις αποτελούν μέρος της λίστας έργων προτεραιότητας της αλβανικής κυβέρνησης.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την κατασκευή του νέου Πόλου Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας, με προϋπολογισμό 6,7 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός συγκροτήματος κτιρίων στο Sauk, το οποίο θα λειτουργεί ως πολυλειτουργικός χώρος γραφείων για δημόσιους φορείς στον τομέα της πληροφορικής. Το έργο θα αναλάβει το αρχιτεκτονικό στούντιο ιδιοκτησίας Gent Agolli, το οποίο έχει κατηγορηθεί δημόσια για διασυνδέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Η περιοχή όπου θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις καλύπτει έκταση 9600 τ.μ. Το σχέδιο του έργου στοχεύει στη δημιουργία λειτουργικών χώρων για τα γραφεία και τις υπηρεσίες που θα εγκατασταθούν εκεί.

Ο δεύτερος διαγωνισμός, αξίας 7 εκατ. ευρώ, αφορά τον μετασχηματισμό των υποδομών φιλοξενίας στις περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις επαγγελματικής εκπαίδευσης στους δήμους Elbasan, Lushnje, Αυλώνα, Dibër, Σκόδρα και Kukës. Και αυτός ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με περιορισμένη διαδικασία και περιλαμβάνει την ανακατασκευή των σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους, η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων. Παρά ταύτα, το ADF αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένους διαγωνισμούς, που δημιουργούν ανησυχίες για την πιθανότητα κατάχρησης και διαφθοράς με δημόσιο χρήμα.

Οι περιορισμένοι διαγωνισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο έλλειψης διαφάνειας και ευνοιοκρατίας, προκαλώντας ανησυχίες για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των δημόσιων πόρων. Η απόφαση του ADF να χρησιμοποιήσει περιορισμένες διαδικασίες για τη διανομή σημαντικών κονδυλίων θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στις δημόσιες συμβάσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου