Αλβανία: Οι συνταξιούχοι καλύπτουν τα κενά στην αγορά εργασίας που αφήνουν οι νέοι

Αλβανία: Οι συνταξιούχοι καλύπτουν τα κενά στην αγορά εργασίας που αφήνουν οι νέοι

Η απασχόληση των συνταξιούχων στην Αλβανία αυξάνεται συνεχώς ως απάντηση στην ανάγκη κάλυψης του κενού που αφήνουν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της INSTAT, το 2023, πάνω από το 16% των ατόμων άνω των 65 ετών ήταν απασχολούμενοι. Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2015, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,6%.

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 15-24 ετών παραμένει υψηλό, φθάνοντας το 25,6% το 2023. Επιπλέον, το 24,6% των νέων ηλικίας 15-29 ετών δεν εργάζονται, δεν φοιτούν σε σχολείο ή δεν παρακολουθούν κάποια επαγγελματική κατάρτιση.

Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι συνήθως καλύπτουν θέσεις εργασίας που δεν προτιμούν οι νέοι, όπως φύλακες ιδιωτικών εγκαταστάσεων και επαγγέλματα που δεν απαιτούν πολλές δεξιότητες και ενέργεια. Η χαμηλή σύνταξη ενθαρρύνει επίσης πολλούς ηλικιωμένους να συνεχίζουν να εργάζονται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι με γυμνασιακή εκπαίδευση είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση, ακολουθούμενοι από εκείνους με 8ετή εκπαίδευση και τέλος εκείνους με ανώτερη εκπαίδευση. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι με τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην απασχόληση, με 6,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η έλλειψη εργαζομένων έχει επηρεάσει και τον κρατικό τομέα, με πολλές περιοχές να έχουν ελλείψεις σε καθηγητές και γιατρούς. Πολλοί συνταξιούχοι εργάζονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις.

Το 2023, σχεδόν 82.000 άτομα άνω των 64 ετών εργάζονταν κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, από 54.500 την ίδια περίοδο του 2022. Η τάση αυτή δείχνει ότι καθώς μειώνεται η απασχόληση των νέων, αυξάνεται η απασχόληση των συνταξιούχων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου