Αλβανία: Οι αυξημένες τιμές οδηγούν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης

Αλβανία: Οι αυξημένες τιμές οδηγούν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης

Κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, οι παράκτιες περιοχές του νότου της Αλβανίας αντιμετώπισαν αυξήσεις στις τιμές διαμονής έως και 30% και στις τιμές σε μπαρ και εστιατόρια έως και 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μπαρ και Εστιατορίων, Enri Jahja, επιβεβαίωσε αυτή την αύξηση, σημειώνοντας ότι ενώ οι τιμές στις ακτές του Δυρραχίου και στη λιμνοθάλασσα του Πόγραδετς παρέμειναν σταθερές, οι τιμές στη νότια ακτή αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, όπως οι μισθοί των εργαζομένων.

Η αύξηση των τιμών, παρά τη θετική πρόοδο του τουρισμού το προηγούμενο έτος, οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης στα μπαρ και εστιατόρια των παράκτιων περιοχών του νότου. Ειδικότερα, σημειώθηκε μείωση της προσέλευσης στην Αυλώνα, ενώ αντίθετα στους Δρυμάδες υπήρξε μεγάλη προσέλευση. Αυτή η κατάσταση αποδίδεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τις υψηλές τιμές, οι οποίες ήταν απαγορευτικές για τους ντόπιους.

Παράλληλα, στις τουριστικές περιοχές Tushemishti και Lini, παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης στα εστιατόρια, κάτι που αποδίδεται στην αυξημένη μετανάστευση οικογενειών, κυρίως προς τη Γερμανία. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν αυξήσει τις επενδύσεις και το προσωπικό, αναμένοντας αύξηση των τουριστών. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αρχίζει να ανακάμπτει.

Συνολικά, τους καλοκαιρινούς μήνες του 2023, η κατανάλωση σε μπαρ και εστιατόρια αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το 2022, λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών. Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, η κατανάλωση μειώθηκε ξανά, λόγω οικονομικών δυσκολιών και του φόβου έκθεσης σε εστιατόρια με βρώμικα χρήματα, κάτι που επισημάνθηκε σε έρευνες του SPAK.

Στη χώρα λειτουργούν συνολικά 15,5 χιλιάδες μπαρ, από 22 χιλιάδες το 2015, αποτελώντας τη δεύτερη πιο προτιμώμενη δραστηριότητα μετά τη μειονοτική επιχείρηση. Το 2021, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων INSTAT, έκλεισαν 854 δραστηριότητες υπηρεσιών τροφίμων και ποτών, σημειώνοντας μείωση 5,2%. Μέχρι το 2019, στον κλάδο αυτό απασχολούνταν 45.000 άτομα, αν και ο αριθμός αυτός θεωρείται μεγαλύτερος λόγω παρατυπιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου