Ακραίος συνωστισμός σε μικρές κατοικίες στην Αλβανία - Το παράδοξο στην αγορά κατοικίας

Ακραίος συνωστισμός σε μικρές κατοικίες στην Αλβανία - Το παράδοξο στην αγορά κατοικίας

Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια παράδοξη κατάσταση στην αγορά κατοικίας: ενώ υπάρχουν πάνω από 356.000 άδεια σπίτια, οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο δήμαρχος των Τιράνων, Erion Veliaj, έχει εκφράσει υπερηφάνεια για αυτή την άνοδο των τιμών. Παρά την αύξηση στις τιμές και τις πολλές κενές κατοικίες, πολλοί Αλβανοί ζουν σε μικρά και υπερπληθυσμένα διαμερίσματα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του INSTAT που συλλέχθηκαν από την Απογραφή του 2023, ένα μεγάλο ποσοστό του αλβανικού πληθυσμού ζει σε μικρές και γεμάτες κατοικίες, ενώ το κύμα οικοδόμησης των τελευταίων ετών έχει δημιουργήσει πολλές κενές κατοικίες χωρίς να βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης. Από τις 726.000 οικογένειες στην Αλβανία, το 17% ζει σε σπίτια μικρότερα από 40 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το 47% σε κατοικίες με επιφάνεια άνω των 69 τετραγωνικών μέτρων. Μόνο το 10,7% των οικογενειών έχει σπίτια μεγαλύτερα από 100 τετραγωνικά μέτρα, και ένα άλλο 24% ζει σε σπίτια με επιφάνεια από 70 έως 99 τετραγωνικά μέτρα.

Τα μικρά διαμερίσματα, λογικά, θα έπρεπε να κατοικούνται από οικογένειες με ένα ή δύο μέλη, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν οικογένειες που ζουν σε υπερπλήρεις κατοικίες, δηλαδή με λιγότερα από 70 τετραγωνικά μέτρα και με 4 ή περισσότερα μέλη, αποτελώντας το 23% του συνόλου. Από αυτές, το 5,6% ζει σε σπίτια μικρότερα από 40 τετραγωνικά μέτρα και το 17,5% σε κατοικίες από 40 έως 69 τετραγωνικά μέτρα.

Το 2023, περίπου 20.000 οικογένειες με τέσσερα μέλη ζούσαν σε σπίτια μικρότερα από 40 τετραγωνικά μέτρα, ενώ άλλες 20.000 οικογένειες με πέντε ή περισσότερα μέλη κατοικούσαν σε ανάλογες συνθήκες. Στην κατηγορία των κατοικιών από 40 έως 69 τετραγωνικά μέτρα, σχεδόν 60.000 οικογένειες είναι τετραμελείς και άλλες 68.000 έχουν πέντε ή περισσότερα μέλη.

Τα πρότυπα για την ταξινόμηση μιας υπερπλήρους κατοικίας διαφέρουν ανά χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται υπερπληθυσμός όταν δύο παιδιά διαφορετικών φύλων μοιράζονται ένα δωμάτιο. Στην Αλβανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής του κομμουνισμού, που προβλέπουν 9,5 τετραγωνικά μέτρα ανά μέλος οικογένειας, πολλές οικογένειες ζουν σε συνθήκες ακραίου συνωστισμού. Περίπου 51.000 οικογένειες ζουν σε δίχωρα διαμερίσματα και είναι τετραμελείς, ενώ 28.000 οικογένειες με πέντε μέλη μοιράζονται ανάλογα διαμερίσματα. Επιπλέον, 21.000 οικογένειες με έξι ή περισσότερα μέλη ζουν σε δύο δωμάτια.

Σήμερα, το 57% των οικογενειών στην Αλβανία ζει σε αστικές περιοχές, ενώ το 43% σε αγροτικές. Το 2023, υπήρχαν 9.563 οικογένειες που ζούσαν σε διαμερίσματα με ένα μόνο δωμάτιο, παρόλο που είχαν τέσσερα ή περισσότερα μέλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου