Το ευρώ επιστρέφει πάνω από το επίπεδο των 100 λεκ

Το ευρώ επιστρέφει πάνω από το επίπεδο των 100 λεκ

Η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε σημαντική άνοδο την Παρασκευή, φθάνοντας τα 100,19 λεκ, τo υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου. Αυτή η αύξηση έρχεται μετά από μια σταδιακή πτώση του ευρώ που κατέληξε στο ιστορικό ελάχιστο των 99,6 λεκ στις 20 Αυγούστου. Τις τελευταίες ημέρες, η ισοτιμία του ευρώ παρουσιάζει αυξητική τάση, ξεπερνώντας το όριο των 100 λεκ, πλησιάζοντας τα επίπεδα σταθερότητας που επικρατούσαν κατά τη θερινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της Τράπεζας της Αλβανίας.

Από τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα της Αλβανίας προέβη σε άμεσες αγορές συναλλάγματος για να αποτρέψει περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στον στόχο του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει κάτω από το στόχo του 3%, με το INSTAT να αναφέρει ότι τον Ιούλιο ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 2,1%. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τράπεζα της Αλβανίας φαίνεται να έχει περιορίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά, επιτρέποντας την πτώση του ευρώ κάτω από το επίπεδο των 100 λεκ.

Η άνοδος της Παρασκευής δεν αποδίδεται στην παρέμβαση της Τράπεζας της Αλβανίας, αλλά στην προσωρινή αύξηση της ζήτησης για συνάλλαγμα. Οι εκπρόσωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη άνοδος είναι συχνή, ειδικά μετά από σημαντικές πτώσεις της ισοτιμίας. Αυξημένη ζήτηση για συνάλλαγμα εμφανίζεται συχνά σε περιόδους χαμηλής ισοτιμίας του ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελούνται για να προμηθευτούν ξένο νόμισμα για τις δραστηριότητές τoυς.

Η ανοδική πορεία του ευρώ αντικατοπτρίζεται και στα άλλα κύρια νομίσματα, με το δολάριο ΗΠΑ να επιστρέφει πάνω από τα 90 λεκ. Η πρόβλεψη της πορείας της ισοτιμίας έχει γίνει πιο δύσκολη, καθώς οι παράγοντες της αγοράς παρουσιάζουν αυξημένη αστάθεια και ο εισερχόμενος τουρισμός είναι πιο διασκορπισμένος μέσα στο έτος. Η παρέμβαση της Τράπεζας της Αλβανίας έχει επιδράσει στην αγορά, όμως οι μελλοντικές τάσεις παραμένουν απρόβλεπτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου