Ιταλικές αρχές: Ενισχύονται απειλητικά τα αλβανικά εγκληματικά δίκτυα - Βασικοί εταίροι των Κολομβιανών

Ιταλικές αρχές: Ενισχύονται απειλητικά τα αλβανικά εγκληματικά δίκτυα - Βασικοί εταίροι των Κολομβιανών

Η ετήσια έκθεση της ιταλικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών για το 2024, η οποία βασίζεται σε δεδομένα του 2023, επισημαίνει την αυξανόμενη δράση των αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από τη Διεύθυνση Κατά των Ναρκωτικών της Ιταλίας, «οι Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών ανεβαίνουν γρήγορα στις τάξεις των πιο επιθετικών και ισχυρών οργανώσεων ναρκωτικών στην Ιταλία».

Η έκθεση δείχνει ότι αυτό αποδεικνύεται από τον υψηλό αριθμό αναφορών της αστυνομίας το 2023: 171 αλβανικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και 1.432 Αλβανοί για εγκλήματα διακίνησης, οι οποίοι αποτελούν το 16,44% των αλλοδαπών που έχουν αναφερθεί για τέτοια εγκλήματα.

Οι Αλβανοί κατατάσσονται δεύτεροι, μετά τους Μαροκινούς, στις αναφορές της ιταλικής αστυνομίας για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, με 1.604 περιπτώσεις το 2023, σε σύγκριση με 1.574 το 2022. Η πλειονότητα των Αλβανών που αναφέρθηκαν συνδέεται με την κοκαΐνη, με 1.263 περιπτώσεις το 2023, σε σύγκριση με 1.211 το 2022.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι αλβανικές οργανώσεις έχουν την ικανότητα να διακινούν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης.

«Στην περίπτωση της κοκαΐνης,» σημειώνεται στην έκθεση, «οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού, από την αγορά στις χώρες παραγωγής, τη συγκέντρωση των ναρκωτικών στα λιμάνια της Ολλανδίας και του Βελγίου, τη μεταφορά τους σε ειδικά τροποποιημένα οχήματα, έως και τη διανομή τους στην Ιταλία.»

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Κολομβία αποτελεί στρατηγική χώρα για τις παγκόσμιες οργανώσεις που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

«Σήμερα, τα μεξικανικά και βραζιλιάνικα καρτέλ, καθώς και η αλβανική μαφία, φαίνεται να είναι οι κύριοι εταίροι των κολομβιανών δικτύων», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας επίσης την ιστορική σχέση της ιταλικής μαφίας, κυρίως της Ντραγκέτα, με την Κολομβία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας έχει διευκολύνει τις άμεσες επαφές μεταξύ εγκληματικών ομάδων από την Απουλία και την Αλβανία, κυρίως για την προμήθεια, αποθήκευση και εμπορία μαριχουάνας.

Οι αλβανικές οργανώσεις στην Ιταλία λειτουργούν είτε σε μικρές ομάδες, συχνά πολυεθνικές, που ασχολούνται κυρίως με τη διακίνηση ναρκωτικών, είτε υιοθετούν μεθόδους τύπου μαφίας, χρησιμοποιώντας εκφοβιστικές τακτικές.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι οι αλβανικές οργανώσεις, λόγω των απευθείας σχέσεών τους με περιοχές παραγωγής ναρκωτικών, συνεργάζονται όλο και περισσότερο με τη μαφία της Καλαβρίας, της Καμπανίας και της Σικελίας, καθώς και με άλλες εγκληματικές ομάδες. Χρησιμοποιούν επίσης τη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» για τη μεταφορά αφγανικής ηρωίνης από την Τουρκία στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου