Κροατία: Αρχαίο ελληνικό τείχος βγήκε στο φως

Κροατία: Αρχαίο ελληνικό τείχος βγήκε στο φως

Ένα αρχαίο ελληνικό αμυντικό τείχος, ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών, αποκαλύφθηκε κοντά στην Αδριατική ακτή της Κροατίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακάλυψη έγινε όταν αρχαιολόγοι ξεκίνησαν ανασκαφές σε ένα κενό οικόπεδο στην πόλη Στόμπρετς, πριν την έναρξη νέων κατασκευαστικών έργων.

Τα ερείπια του τοίχου έχουν σχήμα «L». Η μικρότερη πλευρά περιλαμβάνει πέντε ορθογώνιες δομές, ενώ η μεγαλύτερη έχει λιγότερο καθορισμένη μορφή.

Το αμυντικό τείχος έχει μήκος περίπου 70 μέτρα και το ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 3 μέτρα, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Μαρίνα Ουγκαρκόβιτς.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν τη δομή εντυπωσιακή και πολύ καλοδιατηρημένη, αναφέροντας ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν τη σημερινή Κροατία τον 4ο αιώνα π.Χ., επηρεάζοντας την περιοχή με το δικό τους σύστημα γραφής, νομίσματα, εμπόριο και οχυρώσεις πόλεων.

Μεταξύ των πιο γνωστών ελληνικών αποικιών ήταν η Φάρος (σημερινή πόλη Στάρι Γκραντ στο νησί Χβαρ), που ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί Πάρος γύρω στο 385 π.Χ., καθώς και η Ίσσα (σημερινό Βις), που αναπτύχθηκε από αποίκους της ελληνικής αποικίας των Συρακουσών στη Σικελία.

Οι Έλληνες ίδρυσαν επίσης την αποικία Επίδαυρος (σημερινή Τσάβτατ, κοντά στο Ντουμπρόβνικ) ως εμπορικό κέντρο και σημείο επαφής με τις τοπικές φυλές των Ιλλυριών.

Από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά, η αρχαία Ρώμη ανέλαβε σταδιακά τον έλεγχο της περιοχής.

Στη Στόμπρετς, που ιδρύθηκε ως ελληνικός οικισμός το 200 π.Χ., οι ανασκαφές έφεραν στο φως, εκτός από τον τοίχο, και αρχαία ρωμαϊκά ερείπια καθώς και μια μεσαιωνική κατασκευή. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου