Η Χεζμπολάχ απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο εάν βοηθήσει το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο εάν βοηθήσει το Ισραήλ

Η λιβανέζικη ισλαμική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι θα ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της Κύπρου, εάν η χώρα βοηθήσει το Ισραήλ. Η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ έχουν ενισχύσει την αμυντική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε την Κύπρο ότι οποιαδήποτε υποστήριξη στις ισραηλινές δυνάμεις για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων από κυπριακό έδαφος θα θεωρηθεί πράξη πολέμου. «Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου, και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ανάλογα», δήλωσε ο Νασράλα.

Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς ανώτατα όρια» σε περίπτωση ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει μια σειρά από ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου διοικητή.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η περιοχή βρίσκεται «στο χείλος μιας ευρύτερης κλιμάκωσης, που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες».

Μιλώντας σε τελετή μνήμης για τον Ταλέμπ Σάμι Αμπντάλα, ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε από το Ισραήλ από την αρχή των διασυνοριακών συγκρούσεων στις 8 Οκτωβρίου, ο Νασράλα δήλωσε ότι ο ρόλος της Χεζμπολάχ είναι να υποστηρίξει τη Χαμάς που μάχεται στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Guardian, η Χεζμπολάχ κατάφερε να δεσμεύσει τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Νασράλα μίλησε για μια στρατηγική περιορισμένης στρατιωτικής ανταλλαγής με το Ισραήλ, αποφεύγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, η ρητορική του ήταν πιο έντονη, καθώς τόνισε ότι κανένα μέρος του Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Η ομιλία του Νασράλα υπογραμμίζει τις προκλήσεις των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να κινείται σε όλο και πιο επικίνδυνο έδαφος. «Έχουμε περισσότερους από 100.000 μαχητές, και ακόμη περισσότερους, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο», είπε. «Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο και το Ισραήλ το γνωρίζει».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες παρακολούθησης της Χεζμπολάχ, που παρουσιάστηκαν με τη μετάδοση βίντεο παρακολούθησης από drone της Χάιφα την Τρίτη, ο Νασράλα δήλωσε: «Από τις 8 Οκτωβρίου, ο εχθρός έχει καταλάβει ότι ορισμένα μέρη θα στοχοποιηθούν». Αποκάλυψε ότι η πολιτοφυλακή είχε ώρες παρακολούθησης βίντεο της Χάιφα.

Η Κύπρος απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου και έχει ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και υπογράφοντας συμφωνίες προμήθειας όπλων. Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου