Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας: Ο Ράμα παραβίασε το Σύνταγμα για να υπερασπιστεί την Xhaçka

Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας: Ο Ράμα παραβίασε το Σύνταγμα για να υπερασπιστεί την Xhaçka

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας επιβεβαίωσε ότι ο Έντι Ράμα και η κυβέρνησή του παραβίασαν το Σύνταγμα αγνοώντας την υποχρέωση να απευθύνουν στο δικαστήριο το ζήτημα της νομιμότητας της θητείας της βουλευτού Olta Xhaçka προτού λήξει η προθεσμία. Η Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Holta Zaçja, υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση της απόφασης ότι κανένα όργανο δεν έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει τη νομολογία, αλλά πρέπει απλώς να εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Δικαστικό Όργανο αποδέχτηκε την αγωγή της αντιπολίτευσης και ζήτησε από το Κοινοβούλιο να υποβάλει άμεσα πρόταση για την εκ νέου αξιολόγηση της νομιμότητας της εντολής της Olta Xhaçka. Αυτό σημαίνει ότι ο το κοινοβούλιο πρέπει να προβεί σε σχετική διαδικασία προκειμένου να εξετάσει εκ νέου το θέμα και να αποφανθεί αν η Olta Xhaçka πληροί τις νομικές προϋποθέσεις για να διατηρήσει τη θέση της ως βουλευτής.

Τέλος, η απόφαση ανοίγει το δρόμο για μια νέα νομική αξιολόγηση της υπόθεσης Olta Xhaçka από το Κοινοβούλιο, που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πολιτική σκηνή και τις μελλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

...

Η Αλβανική Βουλή ζητά τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας για την υπόθεση Xhaçka

Η Αλβανική Βουλή ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ανοίξει εκ νέου τον δικαστικό έλεγχο σχετικά με την θητεία της βουλευτού Olta Xhaçka, προκειμένου να ζητήσει συμβουλευτική γνώμη (amicus curia) ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου