Η Xhaçka μπορεί να έχασε... ένα ξενοδοχείο στους Δρυμάδες, αλλά παραμένει στη θητεία της

Η Xhaçka μπορεί να έχασε... ένα ξενοδοχείο στους Δρυμάδες, αλλά παραμένει στη θητεία της

Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις λένε, μόνο που η αλβανική κυβέρνηση φροντίζει να κερδίζει ύπουλα και να καμουφλάρει με ελαφριές απώλειες.

Η υπόθεση της Olta Xhaçka, η οποία κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάθεσης στον σύζυγό της της ιδιότητας του στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων στους Δρυμάδες, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αλβανία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτή η ενέργεια συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και ζητά την διακοπή της θητείας της Xhaçka.

Παρά την αντίθεση της προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Holta Zaçaj, η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Bledi Çuçi, επιμένει να μην ακολουθεί την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Çuçi δήλωσε ότι η «Βενετία» (αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου, γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας) πρέπει να ερωτηθεί για το ζήτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επιβολή στους βουλευτές να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση λόγω τεχνικών διαδικασιών. Ο Çuçi εξήγησε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προσπάθησε να δημιουργήσει έναν νέο συνταγματικό κανόνα, κάτι που το ίδιο το Σύνταγμα δεν επιτρέπει.

Η Olta Xhaçka, σύζυγος του Artan Gaçi, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) και παιδικός φίλος του Πρωθυπουργού Edi Rama, έγινε μέλος του κόμματος μετά από μια καριέρα στην οργάνωση «Enough» υπό την καθοδήγηση του Erjon Veliaj. Το ζεύγος προσπάθησε να επωφεληθεί από το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή για μια επένδυση στους Δρυμάδες, αλλά η απόφαση αυτή θεωρήθηκε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η Xhaçka ήταν μέλος της αλβανικής κυβέρνησης και υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά τη λήψη της απόφασης.

Το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, με την πλειοψηφία στη Βουλή να ζητά γνωμοδότηση από την Επιτροπή της Βενετίας για να λύσει το αδιέξοδο και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

...

Η υπόθεση της Xhaçka ακόμη ένα παράδειγμα διαδοχικής καταπάτησης των θεσμών στην Αλβανία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ότι η Αλβανική Βουλή πρέπει να επανεξετάσει την πρόταση ασυμβατότητας της θητείας της βουλευτού Olta Xhaçka, απορρίπτοντας την προηγούμενη απόφαση της...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου