Το ΔΝΤ τονίζει την αναγκαιότητα ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Αλβανίας

Το ΔΝΤ τονίζει την αναγκαιότητα ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Αλβανίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Αλβανίας, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία αυτή είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας.

Η Julie Kozack, Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να σχολιάσει νομικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε όμως στην υποστήριξη του ΔΝΤ προς το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2015.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, η Τράπεζα της Αλβανίας έλαβε την αρμοδιότητα αδειοδότησης και εποπτείας των ιδρυμάτων είσπραξης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Τιράνων άνοιξε ποινική έρευνα για καταχρήσεις και ύποπτη λειτουργία πυραμιδικού συστήματος από μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες είσπραξης και ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές.

Μετά την έναρξη της ποινικής έρευνας, η Τράπεζα της Αλβανίας αφαίρεσε τις άδειες λειτουργίας των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων MicroCredit Albania και Final.

Η Τράπεζα της Αλβανίας υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σχετίζονται με τη φάση της υποχρεωτικής εκτέλεσης και τις ενέργειες που ακολούθησαν. Η Τράπεζα τονίζει ότι η νόμιμη αρμοδιότητά της λήγει με την έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος από το δικαστήριο για την ανάκτηση του απλήρωτου δανείου.

Η Τράπεζα της Αλβανίας προτείνει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τη σύνταξη ειδικού Νόμου για την προστασία των καταναλωτών, τη μετατροπή των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών οντοτήτων σε μετοχικές εταιρείες και τη λογιστική καταχώριση μόνο του κεφαλαίου και των τόκων στην περίπτωση αγοράς χαρτοφυλακίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου