Το SPAK εξάρθρωσε δύο συμμορίες ξεπλύματος χρημάτων στην Αλβανία και τη Γαλλία - Ποια τα κέρδη τους;

Το SPAK εξάρθρωσε δύο συμμορίες ξεπλύματος χρημάτων στην Αλβανία και τη Γαλλία - Ποια τα κέρδη τους;

Η Ειδική Εισαγγελία ολοκλήρωσε τις έρευνες για δύο εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος στην Αλβανία. Η μία ομάδα δρούσε στη Λυών της Γαλλίας και έστελνε τα κέρδη της στην Αλβανία, ενώ η άλλη ομάδα στην Αλβανία κάλυπτε τις παράνομες δραστηριότητές της μέσω ταξιδιωτικών γραφείων που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη εγκληματική ομάδα περιλάμβανε τους Agustin Mesuli, Altin Doda και Florian Baku, καθώς και τους Sokol Briant, Dritan Ulqinaku και άλλους, που διώκονται από τις γαλλικές αρχές. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο Sokol Briant συγκέντρωνε κλοπιμαία και χρήματα από παράνομες δραστηριότητες στο Hotel d'Alsace, το οποίο διαχειριζόταν, και τα παρέδιδε στους υπόλοιπους κατηγορούμενους που τα μετέφεραν κρυφά στην Αλβανία με αντάλλαγμα κέρδη 3%-7%.

Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε τους Sokol, Elda και Egi Idrizaj, καθώς και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι μετέφεραν αδήλωτα χρηματικά ποσά από την Αλβανία στη Γαλλία και αγόραζαν πολυτελή προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά μετέφεραν οι Elda και Egi Idrizaj, καθώς και οι Dejvi Skënderaj και Bora Idrizaj, μέσω εταιρειών όπως οι «Erdisa Tours», «Altini Travel» και «Tani Tours», εισάγοντας τα λαθραία στην Αλβανία.

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι κατηγορούμενοι Idrizaj λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά από παράνομες δραστηριότητες, με ποσοστό έως και 10% το μήνα, από άτομα χωρίς άδεια άσκησης τραπεζικής δραστηριότητας, όπως οι Agustin Mesuli, Altin Doda, Vangjush Kashara και Tomorr Barruti. Οι διαχειριστές των μεταφορικών εταιρειών αναλάμβαναν τη μεταφορά και την ασφαλή παράδοση των προϊόντων στην Αλβανία με την υποστήριξη των αστυνομικών αρχών στα σύνορα Δυρραχίου.

Η γαλλική δικαιοσύνη αποκάλυψε ότι κατά την υπό διερεύνηση περίοδο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 κλοπές, με κλοπιμαία να μεταπωλούνται από τον Sokol Briant. Οι έλεγχοι κατέσχεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή στην Αλβανία και τη Γαλλία.

Η Ειδική Εισαγγελία ανέστειλε τις έρευνες για τους Agustin Mesuli, Altin Doda, Sokol Idrizaj, Elda Idrizaj, Egi Idrizaj και Bora Idrizaj για τη μη δήλωση χρημάτων και τιμαλφών στα σύνορα, βάσει του νόμου περί αμνηστίας. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό άλλων συνεργατών.

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ολοκλήρωσε την προανάκριση της υπόθεσης και απέστειλε το αίτημα εκδίκασης στο Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, προγραμματισμένο για τις 11 Ιουνίου 2024, κατηγορώντας δώδεκα άτομα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου