Μετρητά αξίας 390 δισ. λεκ κυκλοφόρησαν τον Μάιο στην Αλβανία εκτός τραπεζικού συστήματος

Μετρητά αξίας 390 δισ. λεκ κυκλοφόρησαν τον Μάιο στην Αλβανία εκτός τραπεζικού συστήματος

Μετά από μια ελαφρά πτώση τον Απρίλιο, η αξία των χρημάτων που κυκλοφόρησαν στην αλβανική αγορά, εκτός τραπεζικού συστήματος τον Μάιο αυξήθηκε στα 390 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των μετρητών που κυκλοφορούν στην αλβανική οικονομία.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα χρήματα που κυκλοφορούν εκτός του τραπεζικού συστήματος είναι μέρος της άτυπης οικονομίας και προέρχονται κυρίως από εγκληματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται εντός ή εκτός της αλβανικής επικράτειας.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η αξία των χρημάτων εκτός του τραπεζικού συστήματος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 5,3 δισεκατομμύρια λεκ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,4%. Σε σχέση με το συνολικό ποσό των χρημάτων που κυκλοφορούν στην αλβανική οικονομία, το οποίο εκτιμάται σε 1,67 τρισεκατομμύρια λεκ, τα άτυπα χρήματα αποτελούν περισσότερο από το 23% επί του συνόλου. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι κατά πολύ υψηλότερος στην Αλβανία από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αυτός ο δείκτης δεν υπερβαίνει το 9%.

Αρκετοί εκτιμούν πως το φαινόμενο της υποτίμησης του ευρώ και άλλων ξένων νομισμάτων στην Αλβανία, οφείλεται κυρίως στην μεγάλη κυκλοφορία «μαύρων».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου