Αλβανία: Τα δάνεια για επιχειρήσεις κατέλαβαν το 63% το 2023

Αλβανία: Τα δάνεια για επιχειρήσεις κατέλαβαν το 63% το 2023

Ο επιχειρηματικός δανεισμός στην Αλβανία σημείωσε ραγδαία αύξηση φέτος, καταγράφοντας τον υψηλότερo ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το επιχειρηματικό δάνειο συνέχισε να κυριαρχεί στη δομή του τραπεζικού χαρτοφυλακίου, παρόλο πoυ το μερίδιό του μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, το τέλος του 2022 το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο αποτελούσε το 64,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ στο τέλος του περασμένου έτους το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 63,1%.

Παρά τη μεταστροφή των τραπεζών προς το λιανικό εμπόριο και τα προσωπικά δάνεια, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των δανείων στην Αλβανία. Στη μετά την πανδημία εποχή, η έλλειψη κεφαλαιαγοράς καθιστά τα τραπεζικά δάνεια την κύρια πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το βάρος των επιχειρηματικών δανείων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των τραπεζών, με το μερίδιό τους να κυμαίνεται από κάτω του 50% έως σχεδόν 90%.

Η ProCredit Bank Albania διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματικών δανείων, με το 89% του χαρτοφυλακίου της να κατευθύνεται σε επιχειρήσεις. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η ABI Bank, όπου το 81,3% των δανείων αφορά επιχειρήσεις. Η Credins Bank διατηρεί επίσης υψηλό ποσοστό επιχειρηματικών δανείων, αν και αυτό υποχώρησε ελαφρώς το τελευταίο έτος.

Οι τράπεζες με χαμηλότερο ποσοστό επιχειρηματικών δανείων περιλαμβάνουν την Union Bank, τη Raiffeisen Bank και την BKT. Παρά τη μείωση της συγκέντρωσης στον επιχειρηματικό τομέα, η υψηλή συγκέντρωση πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης του κινδύνου, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις επιχειρήσεις να παραμένουν υψηλότερα από αυτά των ιδιωτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου