Η Εκλογική Επιτροπή απορρίπτει το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση των εκλογών στη Χιμάρα

Η Εκλογική Επιτροπή απορρίπτει το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση των εκλογών στη Χιμάρα

Η Επιτροπή Καταγγελιών και Κυρώσεων απέρριψε το αίτημα του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε», που ηγούνται οι Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα, για επανάληψη των εκλογών της 4ης Αυγούστου στη Χιμάρα.

Ο συνασπισμός είχε υποβάλει αίτημα ακύρωσης των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι περίπου 6.000 πολίτες δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν λόγω ληγμένων δελτίων ταυτότητας και ότι προστέθηκαν 300 νέοι ψηφοφόροι από άλλους δήμους. Ωστόσο, τα ευρήματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ) μετά την επαλήθευση του εκλογικού υλικού δεν επιβεβαίωσαν αυτές τις καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, από την επιθεώρηση των εκλογικών θυρίδων προέκυψε ότι δεν σημειώθηκε καμία περίπτωση ψηφοφορίας με ληγμένο δελτίο ταυτότητας. Σύμφωνα με την KQZ, συνολικά 169 πολίτες απορρίφθηκαν λόγω ληγμένων δελτίων, με 23 από αυτούς να καταγράφονται στο βιβλίο πρωτοκόλλου και οι υπόλοιποι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Περίπου 100 άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες ταυτοποίησης με τη συσκευή PEI (αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων), αλλά δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις ψηφοφορίας με ληγμένο έγγραφο ταυτότητας.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός «Μαζί κερδίζουμε» ισχυρίστηκε ότι 560 ψηφοφόροι αποχώρησαν από τα εκλογικά τμήματα λόγω ληγμένων ταυτοτήτων, ενώ 260 άτομα δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν μέσω της συσκευής αναγνώρισης PEI, πιθανότατα επειδή είχαν ανανεώσει τις κάρτες τους λίγο πριν τις εκλογές.

Τελικά, η εκλογική αναμέτρηση στη Χιμάρα κρίθηκε υπέρ του Βαγγέλη Τάβου, ο οποίος επικράτησε του Πέτρου Γκικουρία με διαφορά 1.477 ψήφων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου