Ιταλία: Αλβανός σοσιαλιστής δήμαρχος διηύθυνε εγκληματική οργάνωση

Ιταλία: Αλβανός σοσιαλιστής δήμαρχος διηύθυνε εγκληματική οργάνωση

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Malesia e Madhe στην Αλβανία, Tonin Marinaj, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής έρευνας πoυ ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια από την Εισαγγελία της Φλωρεντίας. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Marinaj φέρεται να ίδρυσε, καθοδήγησε και διεύθυνε μια διεθνή εγκληματική οργάνωση που είχε ως βάση της την Τοσκάνη, τη Βενετία, το Ούντινε και την Αλβανία, και ασχολούνταν με το εμπόριο μαριχουάνας.

Οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος παρακολουθούσε ολόκληρη τη διαδικασία διακίνησης ναρκωτικών, από την παραγωγή στην Αλβανία μέχρι τη διανομή τους σε καταναλωτές στην Ιταλία. Η ναρκωτική ουσία μεταφερόταν από την Αλβανία στην Ιταλία και παραδιδόταν σε διακινητές που είχαν αναλάβει τη διάθεση στην τοπική αγορά.

Στη δικογραφία που έχει συγκεντρώσει η Εισαγγελία της Φλωρεντίας, περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν τον Marinaj να συμμετέχει σε συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης το 2010. Οι ανακριτές έχουν καταγράψει τον δήμαρχο σε συνομιλίες για το εμπόριο ναρκωτικών και αναφέρουν ότι έχει φωτογραφηθεί κατά τη διάρκεια συναντήσεων με μέλη της οργάνωσης. Σε έγγραφο 33 σελίδων που παραδόθηκε στο δικαστήριο, περιγράφονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Marinaj με τον συνεργό του Φρεντ Χυσάι, κατά τις οποίες γινόταν λόγος για φορτία ναρκωτικών χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες λέξεις όπως "κτίριο" αντί για "ναρκωτικά". Ένας τρίτος συνεργάτης, ο Φερντινάντ Πάια, φέρεται να είχε τον ρόλο του διανομέα τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική πώληση των ναρκωτικών.

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά από καταγγελία του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ζήτησε από την Εισαγγελία να ερευνήσει τον Μαρινάι βάσει του νόμου περί αποποινικοποίησης. Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ) ξεκίνησε εκτεταμένο έλεγχο του δημάρχου στις 11 Ιουλίου, για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραβιάσεις.

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες, ο Μαρινάι απέρριψε όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τις έρευνες ως πολιτικά υποκινούμενες και κατασκευασμένες. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι oυδέποτε έχει καταδικαστεί ή βρεθεί υπό έρευνα από ελληνικές ή ξένες αρχές και ότι η υπόθεση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής επίθεσης εναντίον του. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω και απέφυγε να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις που του έγιναν από τα μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου