Το ευρώ αναμένεται να ανατιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Το ευρώ αναμένεται να ανατιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Ο Ιούνιος 2024 υπήρξε σημαντικός μήνας για την αμερικανική οικονομία, καθώς καταγράφηκε ο χαμηλότερος πληθωρισμός (3%) από την αρχή της χρονιάς. Η πτώση αυτή συνέβαλε στη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 3,8% και στη μείωση του κόστους κατασκευής κατοικιών, οδηγώντας σε χαμηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Παρά τη σημαντική πτώση του πληθωρισμού, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Federal Reserve (Fed) ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση του δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων. Το δολάριο έχει ήδη υποχωρήσει κατά 0,63% έναντι του ευρώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα, με την τάση να δείχνει περαιτέρω υποτίμηση.

Η Fed διατηρεί επί του παρόντος τα επιτόκια στο εύρος 5,25-5,5%, τα υψηλότερα από το 2001. Η μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή, ιδιαίτερα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, ωστόσο ο επικεφαλής της Fed, Jay Powell, έχει δηλώσει ότι χρειάζονται περισσότερα θετικά στοιχεία προτού ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Αναμένεται ότι το ευρώ θα κυμανθεί από 1,047 έως 1,123 έναντι του δολαρίου το επόμενο έτος, με πιθανή μέση τιμή 1,1449 μέχρι το τέλος του 2025 και 1,296 έως το τέλος του 2027, στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη λόγω των πολλών παραγόντων που επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως οι αλλαγές στα επιτόκια από την ΕΚΤ και τη Fed, η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και άλλα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου